آوید نور - روانشناسی رنگ

 
نارنجی:
 

نور کهربایی (امبر یا نارنجی)، تلفیق نیرو و زیبایی

این رنگ به واقع دومین رنگ اصلی پس از رنگ قرمز است و لامپ های دارای رنگ کهربایی خالص به راحتی در دسترس هستند.این رنگ خصوصیات گرمایی رنگ قرمز را به صورت تعدیل یافته دارا است ، و به دلیل وجود همین اعتدال توانسته است پر انرژی ترین رنگ از نظر تاثیر روانی در طیف طول موج مرئی باشد.زیرا دیگر خصوصیات منفی رنگ قرمز همچون ایجاد خستگی در شخص را دارا نمی باشد.لذا از این رنگ نور می توان به مقدار بیشتری در نورپردازی و یا حتی در روشنایی استفاده کرد ، آن چنان که می بینیم لامپ های بخار سدیم کم فشار مورد استفاده در جاده ها دارای چنین رنگی هستند.این رنگ هنوز مقداری از خصوصیات هشدار دهنده رنگ قرمز را دارا است ، آنچنان که می بینیم در چراغ های راهنمای خودرو و چراغ های راهنمایی در درجه دوم برای ایجاد هشدار مورد استفاده قرار می گیرد.

همانطور که گفته شد ما می توانیم از این رنگ در نورپردازی به مقدار بیشتری استفاده کنیم و گاهی دیده می شود از این رنگ به عنوان رنگ اصلی در نورپردازی یک المان استفاده می شود ، همچون نورپردازی برج ایفل در پاریس.البته معمولا از این رنگ برای نورپردازی کلی یک بنا،خصوصا نورپردازی داخلی استفاده نمی شود.زیرا که استفاده بیش از حد از آن می تواند باعث ایجاد خستگی شود.این که می بینید استفاده از این رنگ برای نورپردازی و روشنایی در فضای باز دارای مطلوبیت است به این دلیل است که در محیط بیرون این رنگ در کنار رنگهای مکمل طبیعی قرار می گیرد.لذا در محیط های داخلی یا در مکان هایی که به صورت طبیعی این رنگ در کنار رنگی دیگر قرار نمی گیرد می بایست از رنگ های طیف مخالف یا رنگ های طیف سفید در کنار آن استفاده کرد.

این رنگ به واقع یکی از رنگ های پر استفاده در نورپردازی حرفه ای است و تقریبا می توان گفت استفاده از آن در هر بنایی مطلوب است ، با این شرط که به نکات حاشیه آن توجه کرد.این رنگ می تواند انرژی خوب و مطلوبی را به مخاطب منتقل کند ، لذا استفاده از این رنگ در مبادی خروجی شهر،در مکان های سرد و در ساعات اولیه روز پیشنهاد می گردد.

یکی از نکاتی که می بایست در خصوص این رنگ نور در نظر داشت ، این است که معمولا این رنگ در منابع نوری دارای یک محدوده زرد تر و قرمز تر است.لذا می بایست با توجه به رنگ های مکمل مورد استفاده در کنار این رنگ،به درستی رنگ مناسب را اتخاذ کرد.

 

 

خصوصیاتی شبیه قرمز دارد اما در عین حال حس گرما و صمیمت ایجاد می کند. می توانید در اتاق نشیمن و جایی که افراد خانواده دور هم جمع می شوند از آن استفاده کنید.

روانشناسی رنگ سبز

نور سبز، نور الهی و آرامش فعال

 

 

نور بعدی در طیف رنگ های مرئی نور سبز است که پس از رنگ زرد واقع شده است.این نور یکی از نور های اصلی است،لذا تاثیری منحصر به فرد بر روی ذهن دارد.رنگ سبز قابل رویت ترین نور در بین نورهای مرئی است،لذا در نورپردازی می تواند به خوبی مورد استفاده قرار گیرد.

رنگ سبز یکی از پرکاربردین رنگ ها در طبیعت است.لذا یکی از رنگ هایی است که می تواند به خوبی و به وفور در نورپردازی استفاده شود.همین طور می تواند همراه با رنگ های دیگر به خوبی ترکیب شود و ترکیب های متفاوتی را ایجاد نماید.

 

رنگ سبز یکی از رنگ هایی است که در بهشت به وفور مورد استفاده قرار می گیرد و لذا با فطرت انسانی مطابق است.این رنگ دارای طیف وسیعی از رنگ ها است ولی متاسفانه می بینیم در ایران معمولا تنها از رنگ خالص سبز استفاده می شود.رنگ سبز خالص زیبا است ، لیکن به دلیل این که این رنگ رنگی خالص است و بعضی از رنگ ها تحت تاثیر آن دیده نمی شوند،استفاده از آن در بعضی موارد همچون نورپردازی بعضی درختان توصیه نمی شود.نورپردازی درخت به وسیله رنگ سبز خالص باعث می شود ماهیت درختانی چون سرو نادیده گرفته شود و ما درختانی بی هویت و یک شکل داشته باشیم.

نور سبز اثری آرامش بخش دارد ، در صورتی که مثل رنگ آبی باعث القاء حس سرما نمی شود.لذا استفاده از آن برای ایجاد آرامش توصیه می شود.به همین دلیل است که می بینیم در چراغ های راهنمایی و رانندگی از این نور برای مناسب نشان دادن اوضاع استفاده می شود ،چرا که اگراز رنگ آبی استفاده می شد حس آرامش بدون جنب و جوش به مخاطب منتقل می شد.

 

رنگ سبز به عنوان یک رنگ چند منظوره هم می تواند گرما و حرارت ایجاد کند هم آرامش و خوشی. سبز همان احساسات آبی را در بر دارد با این تفاوت که قدری گرم تر و انعطاف پذیرتر است. باز هم اگر دقت کرده باشید می بینید که در اتاق عمل از این رنگ استفاده می کنند. سبز کمرنگ برای اتاق خواب و نشیمن مناسب است و ترکیب های پر رنگ تر برای آشپزخانه و غذاخوری خوب است. این رنگ در ارتباط با غذا و سلامتی هم هست
.

 

روانشناسی رنگ زرد

نور زرد، نوری پر انرژی و خسته کننده

 

 

 

این رنگ به نسبت دارای طیف متعادلی از قرمز و سبز است ،لذا آن انرژی مثبت و گرم رنگ کهربایی را تا حدودی از دست داده است.رنگ زرد در طبیعت به صورت وسیع و به عنوان رنگ پایه به ندرت وجود دارد و معمولا ترکیبات آن با سفید یا در کنار رنگ های دیگر در طبیعت یافت می شود.نور زرد در صورتی که در کنار نورهای دیگر یا به صورت جزئی مورد استفاده قرار گیرد تاثیر مثبت و همراه با انرژی از خود نشان می دهد ، اما استفاده از آن به عنوان نور اصلی اثر منفی به همراه دارد.

تفاوت اصلی نور زرد با نور کهربایی در این است که رنگ کهربایی دارای یک پس زمینه اندک قرمز است و همین پس زمینه کم بسیار در تاثیر روانی آن ها تفاوت ایجاد کرده است.

در روانشانسی رنگ زرد را به عنوان رنگ تنفر می شناسند،چرا که این رنگ اگر در یک اتاق و به صورت رنگ پایه و به صورت وسیع مورد استفاده قرار گیرد باعث ایجاد حسی می گردد که مخاطب را مجبور به خروج از اتاق می کند.البته رنگ قرمز نیز تاثیر مشابه دارد،لیکن در آنجا خشم و حرارت عامل ایجاد حس فرار می باشد و در این جا حس دلزدگی.

 

رنگ زرد از طرفی به دلیل نزدیکی رنگ آن به طلا به عنوان نماد ثروت شناخته می شود.ترکیب این رنگ در معماری نور در کنار رنگ های دیگر همچون سفید می تواند چنین حسی را ایجاد کند.این رنگ همین طور به عنوان رنگ کار شناخته می شود و می توان از آن جهت تبلیغات و یا جلب توجه در حوزه صنایع پرکار استفاده نمود.

رنگ زرد دارای هشدار دهندگی کمی نیز میباشد.همین طور در شب و یا محیط های تاریک می تواند به خوبی دیده شود و این امر آن را مناسب کرده است برای جلب نگاه و توجه.

نور زرد در نورپردازی معمولا به صورت پایه یافت نمی شود.لذا برای تولید آن اکثرا از ترکیب رنگ های مختلف همچون قرمز و سبز ، یا عمل فیلتراسیون رنگ هایی همچون سفید استفاده می شود.به همین دلیل گاهی اوقات شاهد هستیم که ترکیب نا مناسب این رنگ ها باعث ایجاد نا زیبایی و القای حسی نا مطلوب در مخاطب می شود.

آفتابی و روشن و می تواند در اتاق های خانوادگی مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین برای پر نور جلوه دادن فضاهای کم نور مثل راهرو و کوریدور نیز مناسب است.

روانشناسی رنگ آبی

نور آبی ، آرامشی دریایی

 

رنگ آبی را باید سرد ترین رنگ طیف نور مرئی دانست.این رنگ نور علارغم دمای رنگ نور و انرژی بالایی که دارد،به علت شباهت آن به رنگ دریا و آسمان به صورت روانی رنگی سرد قلمداد می گردد.

رنگ آبی رنگ سردی است و لذا در انسان حالت سرما را تشدید می کند.نور آبی را باید در مکان هایی استفاده کرد که نیاز به احساس آرامش یا احساس سرما داریم.نور آبی خالص رنگی پرقدرت دارد و از نور سفید دور ، لذا استفاده از رنگ خالص آبی در مقایس وسیع می تواند کمی خسته کننده باشد.لذا برای استفاده از نور آبی به صورت غالب تا جای ممکن می بایست کمتر از رنگ خالص آن استفاده کرد و از ترکیبات کم آن با رنگ های حوزه خود بهره برد.شبیه همان چیزی که در آسمان آبی مشاهده می کنیم.

 

رنگ آبی رنگی است که در موجودات زنده به ندرت دیده می شود،یا به هنگام مریضی ایجاد می گردد.لذا استفاده از ترکیبات رنگی آبی بر روی موجودات زنده و یا در شرایط خاص ممکن است باعث ایجاد حس فساد یا مریضی شود،یا حتی در مواردی باعث ایجاد حس بی روحی و وحشت گردد.

 

استفاده از نور آبی در نورپردازی درخت

 

نور آبی اگر به صورت پس زمینه و به مقدار کم مورد استفاده قرار گیرد،می تواند باعث تقویت تاثیر نور های دیگر شود، چرا که نوری به شدت سرد است و سرمای آن باعث می شود رنگ های دیگر (خصوصا رنگ های گرم) به خوبی جلوه کنند.

رنگ آرامبخش، تسکین دهنده، ریلکس کننده. به همین دلیل پزشکان سعی می کنند در مطب خود از این رنگ بیشتر استفاده کنند. بهتر است در اتاق خواب و سرویس بهداشتی حمام و دستشویی مورد استفاده قرار بگیرد. از آنجایی که جلوی اشتها را می گیرد، برای اتاق غذاخوری مناسب نیست.
 

 

روانشناسی رنگ بنفش

نور بنفش ، آمیزه ای از تخیل و معنویت

 

 

نور بنفش در اسپکتروم نور پس از نور آبی قرار می گیرد.نور بنفش بین نور آبی و قرمز قرار دارد و در صورتی که ما بخواهیم می توانیم آن را به صورت ترکیبی از این دو رنگ ایجاد کنیم.نور بنفش علاوه بر داشتن اثرات آرامش بخش نور آبی دارای اثرات انرژی زایی و گرمایی رنگ قرمز به صورت تعدیل شده نیز هست.

 

رنگ بنفش در روانشناسی به عنوان رنگ قدرت شناخته می شود ، و بسیاری از قدرتمندان در طول تاریخ از این رنگ استفاده می کردند.

این رنگ نور دارای اثرات معنوی است ، به واقع باید دلیل این احساس را شباهت آن به آسمان نیمه شب دانست.آسمان شب علاوه بر دارا بودن رنگ آبی به عنوان رنگ غالب و آرامش بخش ،با داشتن طیف قرمز و در نتیجه تشکیل نور بنفش حس گرمای درونی را نیز در انسان تقویت می نماید.لذا آرامش به همراه انرژی درونی باعث ایجاد حسی معنوی می گردد.

همین ترکیب زیبا و متناسب آبی و قرمز باعث می شود که این رنگ نور خلاقانه هم باشد.لذا استفاده از این نور در مکان هایی که نیاز به ایجاد حس خلاقیت حس می شود مطلوب خواهد بود.

همان طور که مشخص شد این رنگ نور دارای مشخصات روانی مناسبی است ، لذا استفاده از آن به عنوان رنگ غالب به نسبت مناسب است.همچنین می توان از ترکیب این نور با نور های متضاد افکتی انرژی بخش و زیبا ایجاد کرد.

کسانی که طرفدار این رنگ هستند می توانند از آن در اتاق مطالعه و غذا خوری استفاده کنند. والدین می توانند فضای بازی بچه هایی که این رنگ را دوست دارند استفاده کنند.

 

روانشناسی رنگ قرمز

نور قرمز،نور اشتها آور و مجلل:

 

 

نور قرمز دارای کمترین فرکانس در بین رنگ های مرئی است.این رنگ که رنگی پر انرژی در بین رنگ ها است و به گونه ای گرم ترین رنگ نور است ، دارای ظاهری آتش گونه و پرانرژی است ، به صورتی که اگر از این رنگ به عنوان رنگ اصلی در نورپردازی استفاده شود باعث ایجاد حسی غضب آمیز و محرک خواهد شد،درست مانند کسی که در یک حلقه آتش گرفتار شده است.نور قرمز به علت شباهتش به آتش و فلزات گذاخته رنگی هشدار دهنده است،لذا می بینیم که از این رنگ در چراغ های ترمز ماشین و چراغ های راهنما زیاد استفاده می شود.

چیزی که مشخص است ، استفاده زیاد از این رنگ به عنوان رنگ اصلی به هیچ وجه مطلوب نمی باشد، مگر در جایی که واقعا نیاز به ایجاد چنین احساسات نا مطلوبی هست،مانند تونل های وحشت و امثال آن.

همچنین خوب است اشاره کنیم به این که استفاده این رنگ در کنار رنگ های دیگر و به صورت جزئی می تواند مطلوب باشد.به عنوان مثال از آنجا که این رنگ دارای طیفی گرم است و حس گرسنگی را در انسان تحریک می کند می تواند در کنار رنگ هایی هم چون سفید در رستوران ها و غذاخوری ها مورد استفاده قرار گیرد. همچنین با استفاده از این رنگ در کنار رنگهای دیگر چون رنگ سفید گرم می توان حس جلال و ثروت را به مخاطب منتقل کرد.از سوی دیگر این رنگ به عنوان رنگ شهادت و عشق شناخته می شود.می توان با استفاده از این رنگ در مکان های متناسب ، این احساس ها را به مخاطب منتقل کرد.

از نکات منفی این رنگ نور می توان به تاثیر نا مطلوب آن بر درختان اشاره کرد.به واقع ما به عنوان نورپرداز می بایست روانشناسی دیگر موجودات زنده را نیز مد نظر داشته باشیم.این رنگ به علت طیف طول موجی که دارد باعث ایجاد حس وجود روز در گیاهان می شود ، و این باعث می شود گیاهان در محاسبه طول روز و در نتیجه فصل موجود و شرایط طبیعی دچار مشکل شود و مثلا در فصل زمستان از خود رفتاری زمستانی نشان دهد.لذا درختان و گیاهان ، به خصوص انواعی که حساس تر هستند دچار آسیب هایی تا حد جدی می شوند.در نتیجه ما می بایست در نورپردازی فضای سبز از رنگ قرمز و رنگ های ترکیبی آن پرهیز نماییم.

 

مراقب ترکیب رنگی قرمز و سایه روشن های آن باشید. قرمز کمرنگ معمولاً واکنش ها منفی را در افراد ایجاد می کند، و تابلوهای اخطار هم این رنگی هستند. پس سعی کنید تا جایی که می توانید از قرمز پر رنگ استفاده کنید.